Det här är Älmhult

Det är här det händer. I Älmhult, i Småland, i dag. Här finns ambition, vilja och mod att växa och utvecklas. I Älmhult har det investerats miljarder de senaste åren och ytterligare satsningar är på gång. Företag expanderar och bygger, här uppförs nya bostäder och det pågår en kraftig utveckling av infrastrukturen. Älmhult har unika förutsättningar med IKEA, världens största inredningsföretag, på orten.

I Älmhults kommun bor och lever cirka 17 000 personer. Många kommuner i Älmhults storlek minskar vad gäller invånare men Älmhults tätort går mot strömmen. Vi växer och är inte riktigt som andra. Under dagtid är vi dessutom betydligt fler. Det är därför inte så konstigt att det finns många frisörer och lunchställen i Älmhult. Det är ungefär 4 500 personer som pendlar till och från Älmhult varje dag för att arbeta. Till det kommer ett stort antal affärsresenärer och andra besökare som dagligen finns här.

Älmhult är hjärtat av IKEA

Det var just i Älmhult som Ingvar Kamprad och hans IKEA öppnade sin allra första möbelutställning 1953 för att fem år senare slå upp portarna till världens första IKEA-varuhus. Vem kunde då ha anat vad IKEA skulle vara i dag? Vi kan konstatera att IKEA är ett av världens mest framgångsrika och välkända företag med varuhus i ett fyrtiotal länder över hela världen. IKEA är viktigt för Älmhult men Älmhult är också viktigt för IKEA.

Vacker natur

Älmhult och omgivningarna består av en vidunderligt vacker natur. Här möter du milsvida skogar, lingonröda tuvor, glittrande sjöar och färgrika blomsterängar. Hela kommunen inbjuder till naturupplevelser med vandringar och cykelturer. Här kan du njuta av skogens tystnad, prova fiskelyckan i en sjö, paddla kanot och fylla korgen full med svamp och bär. I kommunen finns inte mindre än tio naturreservat, vilket talar sitt tydliga språk.

Carl von Linnés hem

Den världsberömde vetenskapsmannen Carl von Linné föddes år 1707 i Råshult som ligger knapp en mil norr om Älmhult. I Råshult finns i dag ett kulturreservat med åkrar, ängar, trädgårdar och ett museum som visar Carls barndomsmiljö. Här finns också ett ekologiskt trädgårdscafé där man både kan fika och äta en fin och ekologisk lunchbuffé under vår- och sommarsäsong.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.