Älmhult

Älmhult

Ungefär 9 000 av Älmhults kommuns nästan 16 000 invånare bor i centralorten Älmhult, vid sjön Möckelns södra spets. Älmhult är ett växande samhälle med bra serviceutbud för familjer.

Orten har goda kommunikationer; järnvägsstationen vid stambanan är centralt placerad. Med direkttåg tar det 35 minuter till Växjö och mindre än en och en halv timme till Malmö. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Köpenhamn når man på 2-4 timmar. Närheten till större vägar som väg 23 och 120 gör Älmhult lättillgängligt även med bil.

En växande handelsplats

I Älmhults centrum finns flera större livsmedelsaffärer, restauranger och caféer. Kläder, elektronik, hushållsartiklar med mera finns att köpa i mindre specialbutiker. Ett nytt IKEA-varuhus invigdes i Älmhult 2012. Runt det nya varuhuset växer också en stor handelsplats fram med ett varierat utbud av affärer. IKEA är kommunens största turistmål med cirka 1 miljon besökare årligen.

Aktivt föreningsliv

I och utanför centrum finns gröna parker och andra fritidsområden där man kan sitta och njuta eller delta i aktiviteter som anordnas av Älmhults många föreningar och klubbar. Strax utanför tätorten finns även en 18-håls golfbana.

Sjön Möckeln, med möjlighet till bad, fiske och kanotpaddling ligger på gång- eller cykelavstånd från centrum.

Kommunal service

Den kommunala servicen är väl utbyggd, med räddningstjänst, gymnasieskola, flera grundskolor, förskolor och äldreboenden. I anslutning till gymnasieskolan på Haganäsområdet finns kommunens simhall och andra fritidsanläggningar. Det ljusa, moderna huvudbiblioteket ligger mitt i byn, tillgängligt för alla.

I den offentliga servicen på orten ingår även polisstation och två vårdcentraler.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.