Utveckling av e-tjänster

Inom programmet Medborgaren i fokus driver kommunen ett projekt med syfte att utveckla e-tjänster för, i första hand, medborgare i Älmhults kommun. Kommunen har nu skrivit avtal med en leverantör av e-tjänster så att mer ska kunna göras elektroniskt med dator, surfplatta eller mobil. De första tjänsterna är nu igång och fler är på väg.

– Fokus är att det ska bli enklare för medborgaren, säger Ulf Mohager, webbsamordnare i Älmhults kommun. Man ska inte behöva hämta eller skriva ut en blankett och posta, utan man fyller i ett formulär på webben och signerar elektroniskt.

Företaget Artvise har fått uppdraget att leverera en teknisk plattform för e-tjänster. Den är utvecklad för att kunna hantera just kommunala tjänster och används redan av flera kommuner i Sverige.

Flera tjänster redan igång

Flera tjänster är igång och nu pågår en löpande utveckling av nya.
– Vi har börjat med lite enklare tjänster för att få igång systemet, förklarar Robert Palmqvist som är it-chef i Älmhults kommun. Vi har dock fått tydliga önskemål om att invånarna vill kunna söka eller säga upp förskole- och fritidsplatser eller ändra sina förskolescheman. Där behöver vi dock kunna koppla ihop det med vårt egna system för att det ska fungera riktigt bra. Det är helt klart en prioriterad tjänst.

www.almhult.se/etjansterlänk till annan webbplats kan du se vilka tjänster som är i drift!


Medborgaren i fokus

Projektet kring e-tjänster är en del i ett mer övergripande program kallat Medborgaren i fokus. År 2011 fattade kommunstyrelsen beslut om att anta Sveriges kommuner och landstings strategi för eSamhället. Strategin går ut på att driva på, samordna och skapa förutsättningar för den kommunala sektorns utveckling av e-förvaltning. Programmet Medborgaren i fokus startade för att kommunen ska nå de övergripande tre målen i SKL:s strategi, där e-tjänster är en del i det programmet.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.