Trygghet och säkerhet för äldre

Äldre personer är överrepresenterade i skadestatistiken. Den största skadehändelsen är fallolyckan. I Sverige utgör de som är 65+ 19 procent av befolkningen och drygt en halv miljon är 80 år eller äldre. Av de som är 80+ bor 86 procent i eget boende och endast 14 procent bor på ett särskilt boende.

Ungefär 77 000 personer som är 65+ vårdas på sjukhus till följd av skador och förgiftningar. Det är en ökning med 21 procent på sex år. Fallolyckor utgör 59 procent av alla som behövde vård till följd av skador. (Den vanligaste falloyckan är fall i samma plan genom halkning, snubbling eller snavning.) Vägtrafikolyckorna är cirka två procent. Övriga olyckstyper såsom bränder, drunkning, kvävning, förgiftning, maskinolyckor är cirka åtta procent.

Att må bra på äldre dar är viktigt och det förutsätter en god hälsa och ett bra socialt nätverk med meningsfull sysselsättning. Ett sätt att behålla livskvaliteten är att undanröja de olycksrisker som finns i bostaden. Under nedanstående länkar hittar du mer information hur du förebygger.

Film – Säkerhet i vardagen – Tips och råd på äldre dar!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.